More share buttons
skip to Main Content

10 Geweldige Websites Waar Je Gratis Stockfoto’s Kunt Downloaden!

DEEL

Gratis stockfoto websites

Een foto zegt meer dan 1000 woorden: 10 websites waar je gratis stockfoto’s kunt vinden om je blog visueel aantrekkelijk te maken voor je bezoekers!

Heb je ook altijd moeite om mooie foto’s te vinden voor je website, blogartikelen of social media posts? Je kunt natuurlijk niet zomaar een afbeelding van Google pakken en die in je artikel gebruiken, want dan kun je voor onaangename verrassingen komen te staan! Natuurlijk kun je ook op zoek naar fotomateriaal op stockfoto-websites zoals istockphoto.com of shutterstock.com, maar daar betaal je al snel een aardig bedrag voor een professionele foto. Gelukkig hebben we goed nieuws voor je! In dit artikel hebben we 10 kwalitatieve websites voor je verzameld waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Je zult waarschijnlijk niet iedere site gebruiken, omdat je uiteindelijk toch zelf een keuze maakt welke website het beste bij je past.

1. Pixabay

Wat zou je doen als je toegang had tot een catalogus met ruim 750.000 gratis stockfoto’s? Als het gaat om het vinden van goede afbeeldingen zijn er weinig websites die zo’n breed aanbod hebben als Pixabay. Het feit dat je via de zoekfunctie gemakkelijk fotomateriaal kunt filteren, maakt deze site erg effectief. Je zult verbaast staan van de resultaten.

gratis stockfoto's downloaden website Pixabay

Wat erg handig is op deze site, is dat je verschillende zoekcriteria kunt uitproberen. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven of je op zoek bent naar een specifieke afmeting, kun je foto’s uitfilteren op basis van kleuren en een horizontale of verticale uitsnede. Voor je blog zul je voornamelijk zoeken naar horizontaal georienteerde beelden. Daarnaast kun je nog kiezen uit verschillende categorieen. Al deze filteropties kunnen je een hoop tijd besparen.

gratis stockfoto's downloaden website pixabay zoekfunctie

Ben je op zoek naar vectoren, illustraties en video’s? Of zoek je gewoon een vette afbeelding voor aan de muur boven je bank? Dan ben je hier ook zeker aan het goede adres. Houdt er wel rekening mee dat het zoeken op deze site zeer verslavend werkt, je bent zo een hele avond afbeeldingen aan het downloaden.

2. Picjumbo

Picjumbo biedt je alles dat je verlangt van een stockfoto website. De site is simpel in navigatie en je hebt keuze uit een ruime selectie van hoogwaardig gratis fotomateriaal. De site is ontstaan nadat designer en fotograaf Viktor Hanacek bij diverse stockfotowebsites te horen kreeg dat de foto’s die hij maakte niet voldoende kwaliteit bevatten. Dat de site een groot succes is, blijkt wel uit de bijna 5 miljoen (!) downloads sinds de lancering van de website in november 2013.

Gratis stockfoto's Picjumbo

Je kunt je bij Picjumbo aanmelden voor de mailinglijst, en hoewel dit niet verplicht is, raad ik je aan om dit wel te doen. Zo ontvang je altijd als eerste de nieuwste foto’s. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van de handmatige zoekfunctie, of je kiest voor een van de voorgeselecteerde categorieen.

Het mooiste aan deze site is dat voor iedere denkbare categorie wel een foto te vinden is. Of je nu zoekt naar afbeeldingen gerelateerd aan business, dieren, vastgoed, voedsel of iets anders, er is een hele grote kans dat je hier iets gaat vinden om je blogartikelen naar een volgend niveau te brengen.

3. Pexels.com

pexels gratis stockfoto's downloaden

Als je op zoek bent naar een mix tussen serieuze zakelijke fotografie en creatieve surrealistische ideeen dan kun je ook eens een kijkje nemen op Pexels.com! De foto’s hebben vaak een wat minder braaf voorkomen en zijn voorzien van een ruwer randje, waardoor ze een uitgelezen kans bieden om inspiratie op te doen voor nieuwe blogartikelen voor je website. De collectie op deze website is moeilijker in woorden uit te drukken, maar is zeker een kijkje waard. Bij mij een van de topfavorieten op het gebied van gratis stockfotografie.

4. Unsplash

Misschien niet de meest geavanceerde online fotogallerij en ook zeker niet de grootste collectie die er te vinden is, maar onder bloggers en social media professionals is dit zeker een volwassen speler in de markt. Kies voor de optie “NEW” voor de laatste uploads of “Collections” om de website per categorie te doorzoeken.

Unsplash Gratis stockfoto's downloaden

Het fijne is bij deze site, maar dat geldt eigenlijk voor alle genoemde websites in dit artikel, dat ze er een “kijk maar wat je er mee doet” mentaliteit op nahouden. Mede dankzij de Creative Commons Zero kun je de afbeeldingen naar eigen inzicht aanpassen en gebruiken voor je eigen artikelen, ook als het gaat om content marketing voor startende ondernemers met commerciele doeleinden.

5. Life of Pix

De voordelen van Life of Pix voor je op een rijtje:

  • Alle foto’s zijn in hoge resolutie
  • Alle foto’s zijn gratis te gebruiken, ook commercieel
  • Er worden wekelijks nieuwe foto’s toegevoegd
  • Er bestaat ook een zuster-website, waar je gratis video’s kunt downloaden!

Life of Pix gratis stockfoto's downloaden

Wij denken dat je hier voornamelijk hele mooie afbeeldingen zult vinden voor je social media kanalen. De afbeeldingen zijn vaak wat minder uitgesproken, en lenen zich dus wat minder voor een blogfoto die de aandacht van je bezoeker pakt. Echter kun je deze beelden prima inzetten als bijvoorbeeld een achtergrond foto voor een hele wijze quote!? Overigens zul je hier ook geen honderdduizenden foto’s vinden, maar slechts een kleine selectie unieke afbeeldingen.

Als je op zoek bent naar gratis stockfoto’s zul je dus niet heel snel op deze site gaan kijken, maar als je op zoek bent naar iets unieks van hoge kwaliteit, mag deze site ook zeker niet aan je favorieten ontbreken.

Zoals eerder vermeld, heeft deze site ook een zuster-website, Life of Vids waar je gratis video-materiaal kunt downloaden. Ook dat materiaal is niet geschikt voor alledaagse blogartikelen, maar voor social media of een achtergrond video voor de header van je website is het zeker een aanrader.

6. Gratisography

Gratisography gratis stockfoto's downloaden

De naam alleen al is erg opvallend in dit lijstje en dat geldt zeker ook voor de foto’s die aangeboden worden op dit platform. Hoewel de kwantiteit hier misschien te wensen overlaat, omdat alle foto’s het werk is van een en dezelfde fotograaf, wordt dat ruimschoots goed gemaakt door de overweldigende kwaliteit van het werk. De gefotografeerde onderwerpen zijn uniek, evenals de kleurstellingen, composities en creativiteit. Wil je echt opvallen met je blogpost? Dan moet je hier als eerste gaan kijken, want dit vindt je nergens anders!!!

7. StockSnap

stocksnap gratis stockfoto's downloaden

Dit platform biedt wekelijks honderden nieuwe foto’s aan op hun website. Als je op deze site komt, maak dan ook zeker even gebruik van hun “Send me Photo’s” functionaliteit. Een overzichtelijke site met een grote collectie mooie en unieke gratis stockfoto’s. Je kunt hier ook zoeken op basis van de hoeveelheid views die een foto heeft gekregen, zodat je snel de populaire foto’s te zien krijgt binnen een bepaalde zoekopdracht. Houdt er wel rekening mee, hoe populairder de foto, des te vaker je deze ook in andere blogposts zult tegenkomen.

Je kunt ook hier gratis stockfoto’s downloaden die je artikel naar een volgend niveau tillen.

8. Snapwire Snaps

snapwiresnaps gratis stockfoto's downloaden

Bij het vinden van de beste gratis stockfoto’s kun je natuurlijk altijd een handje extra gebruiken. Het zoeken naar de juiste foto kan een interessant en leuk, maar zeker ook tijdrovend zijn. Als je geen tijd hebt om hele dagen door alle bovenstaande websites heen te browsen, kun je op Snapwire Snaps gebruik maken van de service waarbij je iedere 7 dagen, 7 foto’s krijgt toegestuurd. Even inschrijven voor de nieuwsbrief is alles wat je moet doen. Je hoeft dan alleen nog maar te wachten tot de foto’s in je inbox binnenkomen.

Als je toch niet kunt wachten kun je, uit ruim 200.000 foto’s, jou favoriete foto’s zelf zoeken.

9. New Old Stock

newoldspice gratis stockfoto's downloaden

Eerlijk is eerlijk, de meeste van bovenstaande sites bieden precies dat waar naar je op zoek bent. Maar toch zijn er altijd mensen die net even dat beetje meer willen dan de rest. En dat kan! Ben je op zoek naar foto’s met een creatieve vintage invalshoek, dan is deze site echt iets voor jou!

Zoek je een lekker old school vintage foto om je volgers op Instagram eens mee terug in de tijd te nemen en eens even niet die smartphone look&feel hebben. Dan is deze collectie een ware verademing voor je.

Belangrijk om te vermelden bij deze site is wel, dat je goed in de gaten moet houden onder welke licentie de foto’s vallen, en of je deze dus commercieel mag gebruiken, of alleen redactioneel/ non-profit. Niet alle foto’s op deze site zijn hier namelijk voor geschikt, dus zorg dat je weet welke foto je wel en niet kunt gebruiken.

Een geweldige zoekfunctie ontbreek op deze site, dus zie je iets wat je bevalt, sla de foto dan gelijk op op je computer, want mogelijk vindt je deze heel moeilijk weer terug als je ‘m later nog een keer wilt gebruiken.

10. Splitshire

splitshire gratis stockfoto's downloaden

De hekkensluiter van dit artikel is de website splitshire. Dat Italianen goede smaak hebben, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen, maar wat deze man, fotograaf Daniel Nanescu, ons te bieden heeft is werkelijk het einde. Verwacht geen hele grote collectie foto’s, maar verwacht zeker wel topkwaliteit en unieke eigenzinnige beelden die prima als uitgelichte afbeelding voor je blogartikel kunnen dienen.

Is dit alles?

Nee. Er zijn nog heel veel andere websites die ook een groot aanbod van gratis stockfoto’s hebben. Echter is dat vaak ook veel van hetzelfde en we houden dit artikel graag een beetje overzichtelijk voor je. Meer keuze leidt vaak tot meer afleiding en aangezien jij op zoek bent naar de perfecte afbeelding voor je killer blogartikel, kun je het beste gelijk aan de slag!

Bonus Tip

Ben je zelf wat creatiever aangelegd? Dan kun je tegenwoordig ook heel goed foto’s maken voor je blog met behulp van bijvoorbeeld je Iphone. Zorg voor een goede belichting, een telefoon met een goede camera en zorg voor een mooie uitsnede van je beeld. Wil je meer tips om zelf goede foto’s te maken voor je blog? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief, want binnenkort publiceren wij een artikel boordevol tips over dit onderwerp.

Vindt je dit een waardevol artikel en ken je iemand voor wie dit artikel ook heel nuttig zou kunnen zijn? Deel dit bericht dan met hem of haar. Ze zullen je dankbaar zijn. En wij jou ook!

DEEL
Back To Top